Els cilindres de cera

Els cilindres de cera són suports de gravació i reproducció de so utilitzats en l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Aquests objectes, amb forma de cilindre, tenien gravat sobre la superfície exterior de cera el so enregistrat que després es reproduïa en un fonògraf mecànic. Aquest suport va coexistir un temps amb els discos de gramòfon, apareguts l'any 1888. El "crack" del 1929 va portar a la fallida els fabricants de cilindres, que no van poder superar la competència amb el disc.

Part dels cilindres de cera de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya van ser amagats a Masia Mariona, la casa de la família Patxot a Mosqueroles, quan va començar la Guerra Civil.

Cilindres de Cera. Biblioteca de Catalunya
Cilindres de Cera. Biblioteca de Catalunya

Fonògraf. Biblioteca de Catalunya

 

Article: Rescatada de l'oblit: la veritable història d'una col·lecció de cilindres de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Margarida Ullate i Estanyol. Bloc Biblioteca de Catalunya.

Font original: Codina, Joan; Ullate i Estanyol, Margarida. "Rescued from Oblivion: The True Story of a Cylinder Collection in Catalonia". IASA Journal, no 28, Decembre 2006, p. 14-21