Rafael Patxot
Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872- Ginebra,1964) va ser, segons el seu biògraf Joaquim Maluquer, “una figura única, singular i irrepetible del nostre panorama científic, cultural i patriòtic. Fou, en primer lloc, astrònom, i, sobretot, meteoròleg, havent contribuït decisivament al desplegament de la ciència del clima a Catalunya. Però l’actuació més destacada de Patxot – i per la qual és recordat – fou el mecenatge a favor de la nostra cultura”.
A través de les diverses fundacions que va crear al llarg de la seva vida, Rafael Patxot va finançar projectes com l’Estudi de la Masia Catalana o el Cançoner Popular. Una d’aquestes fundacions, la Insitució Patxot, va sufragar les publicacions de l’Institut d’Estudis Catalans en l’època de la dictadura de Primo de Rivera.
Com a científic, Patxot va ser reconegut internacionalment pels seus estudis meteorològics. El seu Atles internacional dels núvols va merèixer el reconeixement de la comunitat científica internacional.
L’Observatori astronòmic que va construir l’any 1896 a la seva casa de Sant Feliu de Guíxols va ser una de les primeres instal·lacions d’aquestes característiques a Europa.
Quan va esclatar la Guerra Civil, l’any 1936, Patxot es va exiliar a Suïssa. Ferm en les seves idees i conviccions, no va acceptar mai tornar a una Catalunya sotmesa a la dictadura i va morir a l’exili.