L'home i l'humanista

Home de ciència i de lletres, experimental i espiritual alhora, Patxot representa l’humanista nascut del Renaixement italià, l’uomo universale per qui tots els sabers són un de sol.

És des d’aquesta perspectiva del pensador i científic sense fronteres ni etiquetes que es pot entendre la riquesa i varietat de les obres que va dur a terme, així com l’ampli espectre que conformava la seva personalitat i interessos: home de mar, observador de la natura, cristià convençut, patriota, excursionista, bibliòfil...

Per sobre de tot, no obstant, sobresurt l’home d’esperit independent, el que rebutjà qualsevol càrrec públic o institucional i el que insistí en reivindicar la categoria de “persona” per sobre de la de “personatge”.

Des de la seva posició voluntàriament discreta, va destinar bona part de la seva fortuna a impulsar projectes ambiciosos i d’envergadura que, tot i respondre a interessos i desitjos personals, participaven del corrent polític i cultural de l’època.

Les seves aportacions al moviment cultural i lingüístic sorgit entorn de L’Avenç, els seus projectes de recerca de la història i identitat catalana materialitzats en l’Estudi de la Masia Catalana i el Cançoner Popular, el seu suport decisiu a l’Institut d’Estudis Catalans, així com també les seves investigacions científiques, se sumaven a un esforç col·lectiu destinat a situar Catalunya en un pla de modernitat equiparable a la dels països europeus. 


Les biografies de Rafael Patxot
 

El llegat de Rafael Patxot