Patxot i l'educació

L’educació de les persones és un procés complex en el que hi tenen un paper destacat la família i l’escola. L’exemple dels adults, la bona praxi dels docents, les lectures que es tenen a l’abast poden ser determinants en la motivació i el desenvolupament de les persones.

L’estimació de Rafael Patxot pel coneixement i la cultura seria difícilment explicable si no es tingués en compte l’entorn familiar que embolcallà la seva infantesa. El seu avi, que també es deia Rafael, va ser una figura decisiva en l’educació d’aquell nen.


També ho va ser el regal del llibre Astronomie Populaire de Camille Flammarion, amb el qual fou obsequiat durant un viatge de negocis a Reims, quan només tenia setze anys.

La lectura d’aquella obra desvetllà la seva vocació per l’astronomia i la musa Urània, protagonista del seu ex-libris, l’inspirà durant tota la vida.


Rafael Patxot no només es formà com a científic i cultivà la seva erudició, amb el seu generós mecenatge també va procurar que altres persones gaudissin del plaer i del privilegi d’aprendre.