La Masia Mariona

La Masia Mariona és un equipament del Parc Natural del Montseny que acull la seu administrativa del parc i una exposició permanent sobre la vida i l’obra de Rafael Patxot, l“Univers Patxot”.

 

La casa va ser construïda l’any 1930 com a casa d’estiueig de la família Patxot, sota la direcció de l’arquitecte Josep Danés i Torras. 

Amb l’esclat de la Guerra Civil, l’any 1936, Rafael Patxot va fugir a l’exili i la Masia Mariona quedà abandonada. L’any 2005, el seu propietari, nét de Rafael Patxot, el Sr. Rafel Carreras Patxot,  va cedir-la en donació a la Diputació de Barcelona. 

L'UNIVERS PATXOT

El projecte museogràfic, desenvolupat per Ramon Caus (Arquitectura Audiovisual), es va plasmar en l’exposició L’Univers Patxot, que ocupa la totalitat de la planta baixa de la masia. Amb un respecte absolut pels materials i l’estructura, l’exposició proposa un recorregut dirigit per les obres més destacades de Rafael Patxot.

Sala del Cançoner Popular

Les sis estances que formaven la planta baixa que dissenyà Danés són ara, les sis àrees diferenciades en què es divideix “L’Univers Patxot”. En cada una d’elles, i gràcies a un disseny atractiu i ric que combina la tecnologia amb el material d’arxiu, el visitant pot apreciar l’abast i varietat de les aportacions de Patxot a través d’una experiència que és tant sensorial com conceptual, visual com literària. 

 

Títol: La Masia Mariona (English)

Autor i productor: Joan Codina

Any 2005

Descripció: Masia Mariona és una masia construïda per Rafael Patxot l’any 1927. Patxot va construir la casa per pasar-hi els estius i per retirar-se. El nom fa al·lusió a una de les filles de Patxot, Maria, qui va mori als vint anys. Masia Mariona està prop de Mosqueroles, un petit poble que es troba ara dins del Parc Natural del Montseny. Reserva de la Biosfera. Damunt la porta de Masia Mariona Patxot va ordenar escriure la frase “Hostes vindran que de casa ens treuran”, la data 3 d’agost de 1936, i adéu-siau.