Disponible a la Llibreria de la Diputació Es publica 'Petita història de Rafael Patxot i Jubert', amb il·lustracions de Pilarín Bayés

Petita història de Rafael Patxot i Jubert', amb il·lustracions de Pilarín Bayés

L'Editorial Mediterrània ha publicat un nou exemplar de la ja clàssica col·lecció de contes infantils 'Petites històries' dedicat, en aquesta ocasió, a la figura del mecenes i home de ciència Rafael Patxot i Jubert.

Petita història de Rafael Patxot i Jubert (núm. 313 de la col·lecció) està escrit per l’arxivera de Sant Feliu de Guíxols (ciutat natal de Patxot), M. Àngels Suquet, i compta amb les inconfusibles il·lustracions de Pilarín Bayés. Al llarg de les seves pàgines, els petits lectors descobriran els episodis principals en la vida de Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - Ginebra, 1964) narrats des del punt de vista de Creu Casas, llicenciada en farmàcia i primera dona catedràtica en Botànica de l’Estat espanyol. El pare de Casas va ser jardiner de Patxot  i la mare, portera i la jove va poder estudiar gràcies al fet que Patxot va sufragar-li els estudis, una circumstància gens puntual atès les nombroses beques i fundacions que Patxot va crear per a noies i dones amb pocs recursos.

El volum ressegueix la infància i joventut de Patxot a Sant Feliu de Guíxols, la seva passió científica (va establir a casa seva el primer observatori astronòmic particular a Catalunya, amb la tecnologia més avançada del moment i va publicar diversos estudis propis referits a la meteorologia), les principals obres de mecenatge que va impulsar (l’Estudi de la Masia Catalana, amb milers de fotografies que documenten la vida a pagès de l’època, l’Atles Internacional dels Núvols i dels Estats del Cel, i l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya), la construcció de Masia Mariona al Parc Natural del Montseny, la vida adulta i familiar, el naixement de les seves tres filles i la tràgica mort de dues d’elles, la marxa a Suïssa arran de l’esclat de la Guerra Civil espanyola, etc.

Podeu adquirir Petita història de Rafael Patxot i Jubert a la web de la Llibreria de la Diputació.

Perquè... qui va ser Rafael Patxot i Jubert?

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya.

L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Si esteu interessats a conèixer amb més profunditat la seva figura, podeu visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa seva i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull l'exposició “Univers Patxot” que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.

Igualment teniu a l'abast la biografia Rafael Patxot i Jubert. Una vida de tramuntana escrita per la seva néta, Núria Delétra-Carreras i Patxot. Publicada originàriament en francès l'any 2008, en trobareu la traducció al català a la Llibreria de la Diputació

Per acabar, us recordem que a l’actualitat està en marxa la 4a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert (dins la convocatòria dels Premis Sant Jordi 2019 de l’IEC) a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre algun aspecte de la cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura), excursionisme en la descoberta del territori i llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística). La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona i que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros.

 

Notícia L'Informatiu dels parcs