Ja es pot participar a la 7a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig

Rafael Patxot i Jubert. Autor: Univers Patxot

30/06/2021

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) convoca la 7a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert. El premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona, està dotat amb 5.000 euros, que aporta la Diputació de Barcelona. El guardó forma part del XCI Cartell de premis i borses d'estudi de l'IEC. L’entrega d’originals es pot fer fins al 3 de desembre a través d’un formulari disponible a la pàgina web de l'IEC.

A la 7a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert hi poden participar treballs de recerca, bibliogràfics o d’assaig de qualsevol de les tres temàtiques proposades. La primera temàtica és Cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura), l'excursionisme en la descoberta del territori i llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística).

La segona és Història medieval catalana, història de les ciències a Catalunya, història local de Sant Feliu de Guíxols i dret internacional en la defensa dels drets i valors humans, i la tercera, Astronomia i meteorologia.

Candidatures fins al 3 de desembre

Les candidatures, que han de ser originals i redactades en català, s'han de tramitar telemàticament per mitjà d'aquest formulari disponible la pàgina web de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC), en el qual caldrà adjuntar el PDF del treball.

Així mateix, caldrà presentar un exemplar imprès (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, Barcelona). El termini d'admissió de candidatures finalitza el 3 de desembre del 2021 a les 13 h.

El document ha de tenir entre cent cinquanta i tres-centes pàgines de format ISO A4 a un espai i mig d’interlineat, ha d’estar avalat per dues persones d’una institució acadèmica i l’autor s’ha de comprometre a cedir-ne gratuïtament els drets d’edició, en cas de guanyar el premi. Els treballs ja premiats per l’IEC o per una altra institució o entitat en concursos anteriors a la data d’adjudicació del premi, així com els subvencionats per l’IEC, no es poden considerar.

La dotació del Premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona i que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros. El treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades en el Consell Assessor.

Col·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'

Fins al moment, el Premi Rafael Patxot i Jubert s’ha atorgat als estudis i monografies següents: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.); Subtilitates naturae. Continuïtats i ruptures a la cosmologia d’Hildegarda de Bingen (1098-1179) (González Rabassó, G.); Festa, guerra i política: la cultura popular en temps convulsos i la seva utilització política. El cas de la Patum de Berga (Rumbo Soler, A.); Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme (Estany i Freire, L.).

El 6è i darrer Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2020), actualment en procés d’impressió, va ser per a Els estudis sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Catalunya (1830-2020). Entre la història i el folklore, de l’historiador Pau Castell Granados.

Trobareu més informació dels volums de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" a la Llibreria de la Diputació.