Fins al 2 de desembre es poden enviar originals al 8è Premi Rafael Patxot a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig

Rafael Patxot i Jubert. Autor: Univers Patxot

És en marxa la 8a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, que convoca l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Fins al 2 de desembre es poden fer arribar originals mitjançant el formulari web disponible a la web de l’IEC. El Premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona, està dotat amb 5.000 euros, que aporta la Diputació de Barcelona, així com la publicació del volum.

La 8a convocatòria del Premi Rafael Patxot i Jubert s’atorgarà a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre qualsevol de les temàtiques següents: cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura); l’excursionisme en la descoberta del territori i la llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística); història medieval catalana; història de les ciències a Catalunya; història local de Sant Feliu de Guíxols; dret internacional en la defensa dels drets i valors humans; i, finalment, també astronomia i meteorologia.

El termini d'admissió de candidatures per al 8è Premi Rafael Patxot finalitza el 2 de desembre del 2022 a les 13 h i els treballs, que han de ser originals i redactats en català, s'han de tramitar telemàticament per mitjà d'un formulari disponible a la web de l’Institut d'Estudis Catalans, en el qual cal adjuntar el PDF del treball (el fitxer no pot superar els 100 MB). També s'haurà de presentar un exemplar imprès en paper (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, de Barcelona).

El treball ha de tenir entre cent cinquanta i tres-centes pàgines de format ISO A4 a un espai i mig d’interlineat, ha d’estar avalat per dues persones d’una institució acadèmica i l’autor s’ha de comprometre a cedir-ne gratuïtament els drets d’edició, en cas de guanyar el premi. Els treballs ja premiats per l’IEC o per una altra institució o entitat en concursos anteriors a la data d’adjudicació del premi, així com els subvencionats per l’IEC, no es poden considerar.

La dotació del premi, que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros i les persones premiada rebrà un diploma acreditatiu. A més, el treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

Col·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'

A la Llibreria de la Diputació estan disponibles els cinc volums apareguts fins al moment en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert".

Són els següents: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.); L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques (Rabassó, G.); La Patum de Berga: festa, guerra i política (Rumbo Soler, A); Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme (Estany i Freire, L), i La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020) (Castell Granados, P.).​

Recursos

8a convocatòria del Premi Rafael Patxot i Jubert (IEC)8a convocatòria del Premi Rafael Patxot i Jubert (IEC)

Col·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la DiputacióCol·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la Diputació