Publicada una historiografia sobre la cacera de bruixes a Catalunya, obra guanyadora del 6è Premi Rafael Patxot i Jubert

La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020)'. Autor: Pau Castell

27/05/2022

S'ha publicat La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020) de l'historiador Pau Castell, obra guanyadora del 6è Premi Rafael Patxot i Jubert, per a treballs de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre algun aspecte de la cultura popular catalana. El volum es va presentar a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) de Barcelona el dijous 26 de maig. Per aquest guardó, instituït pel Consell Assessor Masia Mariona, seu del Parc Natural del Montseny, la Diputació de Barcelona aporta una dotació de 5.000 euros, així com la publicació del treball guanyador.

El llibre, guardonat amb el 6è Premi Rafael Patxot i Jubert, és fruit del treball realitzat per Pau Castell, doctor en Història i professor del Depar­tament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, format com a investigador a la Universitat d'Oxford i a la Universitat de Lausanne, on ha exercit també com a professor convidat.

Segons el mateix autor, la investigació és una contribució i una posada en valor de la tradició d’estudis dedicats al fenomen antibruixesc a Catalunya, iniciada ja a mitjan segle XIX i reactivada a partir de la dècada de 1970, un cop superada l’aturada general de les investigacions amb posterioritat a la Guerra Civil. Així, amb aquest treball es posa a disposició un conjunt de material arxivístic recollit per l’autor al llarg dels darrers quinze anys, relatiu a les accions antibruixesques desenvolupades a Catalunya, amb l’objectiu que serveixi de base per a futurs estudis sobre aquest complex fenomen històric.

En la presentació del llibre, feta a la seu de l'IEC a Barcelona el dijous 26 de maig, van participar-hi, a més de Pau Castell, el diputat d'Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, i la vicepresidenta de l’IEC, Maria Corominas,  juntament amb Agustí Alcoberro professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona.

El diputat Valentí Junyent va ressaltar la implicació de la Diputació de Barcelona en aquest premi que porta el nom d’un gran mecenes de la cultura popular catalana com va ser Rafael Patxot, i que va fer construir Masia Mariona, a Mosqueroles, que actualment és la seu del Parc Natural del Montseny. En la seva intervenció, Junyent va tenir unes paraules de record al pare Josep Massot, monjo de Montserrat, mort recentment, i que fou el receptor, com arxiver del monestir, del fons Patxot de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, l’any 1991, a la Biblioteca de Montserrat.

Per la seva banda, el professor Alcoberro va destacar l’originalitat del treball que aborda un fenomen excepcional a Catalunya, però també molt dispers, com és la recerca historiogràfica sobre la cacera de bruixes, poc estudiada, amb pocs noms que l’han tractat, entre els quals destaquen Antoni Pladevall, així com l’historiador i geògraf Francesc Carreras Candi, que va promoure l’estudi de fons documentals, o Sigfried Bosch, un dels seus seguidors.

Disponible a la Llibreria de la Diputació

El llibre es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació de Barcelona. Així mateix, la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" aplega també els volums següents (obres guanyadores de les diverses edicions del premi): Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.); L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques (Rabassó, G.); La Patum de Berga: festa, guerra i política (Rumbo Soler, A), i Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme (Estany i Freire, L).

Actualment és en marxa el 8è Premi Rafael Patxot i es poden fer arribar originals fins al 2 de desembre del 2022.

Recursos

'La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020)'. Llibreria de la Diputació'La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020)'. Llibreria de la Diputació

Col·lecció 'Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la DiputacióCol·lecció 'Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la Diputació

Univers PatxotUnivers Patxot

8è Premi Rafael Patxot i Jubert8è Premi Rafael Patxot i Jubert