L’exposició sobre l’Univers Patxot, a Masia Mariona, disponible en visita virtual

La sala dedicada a l'astronomia, des de la visita virtual.

La planta baixa de la Masia Mariona, oficina del Parc Natural del Montseny, a Mosqueroles, acull l’exposició sobre l’Univers Patxot. Ara ja es pot veure en visita virtual des de la web. L’exposició ofereix una visió general de l'obra científica i de mecenatge de Rafael Patxot i Juvert: l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular.

La Masia Mariona acull la seu administrativa del Parc Natural del Montseny i una exposició permanent sobre la vida i l’obra de Rafael Patxot, l“Univers Patxot”. La casa va ser construïda l’any 1930 com a casa d’estiueig de la família Patxot, sota la direcció de l’arquitecte Josep Danés i Torras. 

Amb l’esclat de la Guerra Civil, l’any 1936, Rafael Patxot va fugir a l’exili i la Masia Mariona quedà abandonada. L’any 2005, el seu propietari, net de Rafael Patxot, el Sr. Rafel Carreras Patxot,  va cedir-la en donació a la Diputació de Barcelona, que la va rehabilitar i inaugurar com a seu del parc l’any 2009.

L’Univers Patxot

El projecte museogràfic, desenvolupat per Ramon Caus (Arquitectura Audiovisual), es va plasmar en l’exposició L’Univers Patxot, que ocupa la totalitat de la planta baixa de la masia. Amb un respecte absolut pels materials i l’estructura, l’exposició proposa un recorregut dirigit per les obres més destacades de Rafael Patxot.

Les sis estances que formaven la planta baixa que dissenyà Danés són ara, les sis àrees diferenciades en què es divideix “L’Univers Patxot”. En cada una d’elles, i gràcies a un disseny atractiu i ric que combina la tecnologia amb el material d’arxiu, el visitant pot apreciar l’abast i varietat de les aportacions de Patxot a través d’una experiència que és tant sensorial com conceptual, visual com literària. 

La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu així com efectes sonors, per exemple quan es visita la sala dels núvols.

Recursos

Visita virtual 360º L’Univers PatxotVisita virtual 360º L’Univers Patxot

Univers PatxotUnivers Patxot