Ja es poden enviar originals a la 9a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert

Masia Mariona acull una exposició sobre Rafael Patxot. Autor: XPN

El termini s'acaba l'1 de desembre del 2023

08/06/2023

Ja és en marxa la 9a edició (edició 2023) del Premi Rafael Patxot, que convoca l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a un treball de recerca, bibliogràfic o d’assaig. Els originals es poden enviar fins l’1 de desembre del 2023. La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona, és de 5.000 euros que aporta la Diputació de Barcelona, així com la publicació de l'estudi guanyador a la col·lecció del Premi.

El Premi Rafael Patxot i Jubert ha arribat a la 9a edició. Aquesta 9a convocatòria s’atorgarà a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre qualsevol de les temàtiques següents, totes elles afins a la trajectòria intel·lectual i científica de Rafael Patxot i Jubert: cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura); l’excursionisme en la descoberta del territori i la llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística); història medieval catalana; història de les ciències a Catalunya; història local de Sant Feliu de Guíxols; dret internacional en la defensa dels drets i valors humans, i astronomia i meteorologia.

La ponència delegada pel Consell Assessor de la Masia Mariona serà formada per tres membres especialistes en les disciplines de les obres presentades, almenys un dels quals ha de ser membre de l’IEC.

El treball -que ha de ser inèdit, redactat en català i tenir entre 150 i 300 pàgines- s'haurà de tramitar telemàticament mitjançant un formulari present a la web de l’Institut d'Estudis Catalans. Haurà d’estar avalat per dues persones d’una institució acadèmica i l’autor o autora s’ha de comprometre a cedir-ne gratuïtament els drets d’edició, en cas de guanyar el premi.

Caldrà adjuntar el PDF del treball (el fitxer no pot superar els 100 MB) així com presentar un exemplar imprès en paper (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, de Barcelona).

El termini d'admissió de candidatures per al 9è Premi Rafael Patxot finalitza l'1 de desembre del 2023 a les 13 h.

5.000 euros i la publicació del treball

​​​​​​​La dotació del premi, que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros i les persones premiada rebrà un diploma acreditatiu. A més, el treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert" en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

Una col·lecció que creix

Actualment, a la Llibreria de la Diputació es poden adquirir els sis primers volums de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert". Són aquests: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana, de Maria Garganté i Xavier Solà; La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses, de Marcel Pujol; L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques, de Georgina Rabassó; La Patum de Berga: festa, guerra i política, d'Albert Rumbo Soler; Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme, de Lara Estany i Freire, i La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020), de Pau Castell Granados.

Rafael Patxot, mecenes de la cultura catalana

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Per conèixer més profundament la figura de Patxot, a més de visitar la pàgina web Univers Patxot, es pot visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull un exposició que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.​​​​​​ També és possible fer la visita virtual 360º de l'exposició.

9è Premi Rafael Patxot i Jubert9è Premi Rafael Patxot i Jubert

Col·lecció 'Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la DiputacióCol·lecció 'Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la Diputació