Un estudi sobre etnologia a Santa Coloma de Queralt guanya el 7è Premi Rafael Patxot i Jubert

Guanyadors dels Premis Sant Jordi 2022, a l'IEC. Autor: IEC

02/05/2022 El 26 de maig es presentarà a l'IEC el volum guanyador de la 6a edició, centrat en la cacera de bruixes a Catalunya 

Guillem Carreras, Júlia Mullerat i Pol Pastor, de l’Associació La Minerva de Santa Coloma de Queralt, són els guanyadors del 7è Premi Rafael Patxot i Jubert pel treball Colominament: Recull històric de pràctiques etnològiques a Santa Coloma de Queralt. La dotació del premi, instituït pel Consell Assessor de la Masia Mariona i que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros. Així mateix, ja es pot participar en la 8a edició del Premi Patxot, que convoca l'Institut d'Estudis Catalans. El termini per enviar originals finalitza el 2 de desembre del 2022.

Ja es coneix l'estudi guanyador de la 7a edició del Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2021), convocat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). En aquesta ocasió, el treball guardonat ha estat Colominament: Recull històric de pràctiques etnològiques a Santa Coloma de Queralt, elaborat per Guillem Carreras, Júlia Mullerat i Pol Pastor, de l’Associació La Minerva de Santa Coloma de Queralt.

El veredicte del 7è Premi es va donar a conèixer en el lliurament dels Premis Sant Jordi 2022, XCI Cartell de premis i de borses d’estudi. Durant l’acte, que va tenir lloc el 22 d’abril a la sala Prat de la Riba de l'IEC, a Barcelona, també es va fer pública la convocatòria de la propera edició dels guardons corresponent a la XCI Cartell de premis i borses d’estudi - Convocatòria dels Premis Sant Jordi 2023.

8a edició del Premi

La 8a convocatòria del Premi Rafael Patxot i Jubert s’atorgarà a un treball de recerca, bibliogràfic o d'assaig sobre qualsevol de les temàtiques següents: cultura popular catalana, particularment la conservació del patrimoni en tots els seus aspectes (etnografia, el rol de la dona, música, arquitectura); l’excursionisme en la descoberta del territori i la llengua catalana (estudis filològics, didàctica de la llengua catalana, sociolingüística); història medieval catalana; història de les ciències a Catalunya; història local de Sant Feliu de Guíxols; dret internacional en la defensa dels drets i valors humans; i, finalment, també astronomia i meteorologia.

Els treballs han de ser originals i redactats en català i s'han de tramitar telemàticament per mitjà d'un formulari disponible a la web de l’Institut d'Estudis Catalans, en el qual cal adjuntar el PDF del treball (el fitxer no pot superar els 100 MB). També s'haurà de presentar un exemplar imprès en paper (acompanyat del comprovant de la tramitació telemàtica) a la seu de l’IEC (c. del Carme, 47, de Barcelona). El treball ha de tenir entre cent cinquanta i tres-centes pàgines de format ISO A4 a un espai i mig d’interlineat, ha d’estar avalat per dues persones d’una institució acadèmica i l’autor s’ha de comprometre a cedir-ne gratuïtament els drets d’edició, en cas de guanyar el premi. Els treballs ja premiats per l’IEC o per una altra institució o entitat en concursos anteriors a la data d’adjudicació del premi, així com els subvencionats per l’IEC, no es poden considerar.

La dotació del premi, que aporta la Diputació de Barcelona, és de 5.000 euros i les persones premiada rebrà un diploma acreditatiu. A més, el treball guanyador serà editat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb les altres institucions representades al Consell Assessor de la Masia Mariona.

El termini d'admissió de candidatures per al 8è Premi Rafael Patxot finalitza el 2 de desembre del 2022 a les 13 h.

Col·lecció 'Premi Rafael Patxot i Jubert'

A la Llibreria de la Diputació estan disponibles els cinc volums apareguts fins al moment en el marc de la col·lecció "Premi Rafael Patxot i Jubert". Són els següents: Santuaris, ermites i capelles de l'època del Barroc. Geografia sagrada de la muntanya catalana (Garganté, M., Solà, X.); La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses (Pujol, M.); L'univers vivent d'Hildegarda von Bingen: Perspectives filosòfiques (Rabassó, G.); La Patum de Berga: festa, guerra i política (Rumbo Soler, A), i Del silenci a la represa. La censura en la traducció catalana durant el franquisme (Estany i Freire, L).

Acte de presentació del 6è Premi Rafael Patxot

Properament, estarà també disponible a la Llibreria La cacera de bruixes a Catalunya. Estudis i documents (1830-2020), de Pau Castell Granados, volum guanyador del 6è Premi Rafael Patxot i Jubert (edició 2020). L’acte de presentació es farà el dijous 26 de maig a les 18 h a la sala Pi i Sunyer de l'IEC. Cal confirmar assistència al correu electrònic protocol@iec.cat.

Mecenes de la cultura catalana

Rafael Patxot i Jubert va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1872 en una família d'industrials i va estudiar a Barcelona, París i Londres. Va ser un dels mecenes més importants de la cultura catalana de les primeres dècades del segle XX, amb projectes culturals com ara el suport a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Estudi de la Masia Catalana o l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Figura polièdrica i d'interessos ben variats, fou també un dels precursors de l'estudi de l'astronomia i la meteorologia a Catalunya. L'any 1936 es va veure forçat a exiliar-se a Suïssa, d'on va decidir no tornar mentre el país estigués en mans del règim feixista de Franco. Va morir a Ginebra el 8 de gener del 1964.

Per conèixer més profundament la figura de Patxot, a més de visitar la pàgina web Univers Patxot, es pot visitar Masia Mariona, seu actual del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. El mas, edificat entre 1926 i 1931 per iniciativa de Rafael Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras, acull un exposició que ofereix una visió general de la seva obra científica i de mecenatge amb l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. A la planta segona hi ha una sala polivalent i biblioteca, on també hi ha un equipament audiovisual, connectat amb la sala d'actes.

Recursos

8è Premi Rafael Patxot i Jubert8è Premi Rafael Patxot i Jubert

Univers PatxotUnivers Patxot

Col·lecció 'Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la DiputacióCol·lecció 'Rafael Patxot i Jubert'. Llibreria de la Diputació

Presentació del 6è Premi Rafael Patxot (IEC, 26 de maig) [PDF]Presentació del 6è Premi Rafael Patxot (IEC, 26 de maig) [PDF]