Rere les passes vallesanes de Rafael Patxot i Jubert

Associació Cultural Granollers

Ponència
Rere les passes vallesanes de Rafael Patxot i Jubert


A càrrec de Xavier Ciurans i Vinyeta (Historiador, professor de l’Àrea de Ciències Socials i cap del departament d’Arts i Humanitats de l’Escola BetàniaPatmos de Barcelona).


Dijous 12 d’abril a les 8 del vespre

Sala d’actes del Museu de Granollers
Carrer Anselm Clavé, 40-42, Granollers

Rafael Patxot i Jubert (1872-1964) va ser un dels mecenes de la cultura catalana més extraordinaris de la primera meitat del segle XX, però el seu nom encara no és prou conegut a casa nostra. Un tarannà poc amant de protagonismes i un llarg final de vida allunyat de Catalunya –va passar els seus gairebé últims trenta anys a un exili “voluntari” a Suïssa– expliquen aquest lamentable desconeixement. El seu caràcter categòric, sovint catalogat de pedra picada, i les circumstàncies que li tocaren viure, justifiquen que es fes cisellar els mots “Adeu-siau” al portal de la casa que hauria d’haver acollit la seva vellesa, justament al Vallès. La ponència pretén resseguir les petjades que aquest empordanès multimilionari, pioner de l’astronomia i la meteorologia moderna i treballador incansable de la cultura, va deixar a la nostra comarca.

Xavier Ciurans i Vinyeta (Santa Eulàlia de Ronçana, 1975) és historiador, professor de l’Àrea de Ciències Socials i cap del departament d’Arts i Humanitats de l’Escola BetàniaPatmos de Barcelona. Nascut en una família pagesa, sempre s’ha interessat per la vida local i les microhistòries. Ha col·laborat amb la revista Ronçana, revista de la Vall del Tenes i amb l’Anuari local de Santa Eulàlia de Ronçana. També ha format part de l’Àrea d’Història i Art Medieval i Modern del Museu de Granollers i del mateix Centre d’Estudis de Granollers. L’any 2006 va guanyar el Premi Montornès de recerca històrica, fruit del qual va escriure el llibre Els Masferrer. Estudi d’una nissaga benestant del Vallès (2010). També va participar en la redacció del llibre El patrimoni històric de Santa Eulàlia de Ronçana (2010). L’any 2014, en el marc de la commemoració del  cinquantè aniversari de la mort de Rafael Patxot i Jubert, va escriure l’obra Rere les passes dels Patxot. La història de tres Rafaels (1802-1964) i, darrerament, ha publicat Moments & Constel·lacions, un llibre que recull els setanta-cinc anys d’història de l’Escola BetàniaPatmos.

 

http://acgranollers.cat/events/rere-les-passes-vallesanes-de-rafael-patxot-i-jubert